Innovation

HÄLSA

MED FOKUS PÅ EN BALANSERAD TILLVARO

Kontakt med naturen och sig själv är en förutsättning för hållbar hälsa. Det är Agneta Sjödin övertygad om. Positiva tankar, meditation, träning och kost är alla viktiga nycklar till hennes välbefinnande.

– Jag har jobbat mycket med mig själv och idag vet jag hur viktigt det är att vara sin egen bästa vän, säger hon. Agneta är en av våra mest kända tv-personligheter och vi har sett henne i en mängd program under årens lopp – Nyårskarameller, Fångarna på Fortet, Spårlöst och Vardagspuls – för att nämna några. Vid sidan om tv-karriären är hon författare och har skrivit både romaner och inspirationsböcker. När Innovation Hälsa når Agneta är ute på promenad – en stärkande paus från hennes senaste bokprojekt. Romanen, som släpps i augusti 2018, handlar om en kvinna som närmar sig 50 och som jobbar inom tv. Men det är inte en självbiograf. – Självklart är det en miljö som jag har mycket erfarenhet av och jag kan hämta mycket inspiration från mig själv, men det här blir en väldigt tillskruvad historia. Jag vill att den här karaktären ska vara fri att få ett eget liv, en egen berättelse, säger hon.

Hur ser din skrivprocess ut?

– Jag är ganska disciplinerad när jag skriver och har ett tydligt schema. Jag skriver i några timmar och sedan tar jag en paus, går ut i naturen och rör på mig, tränar lite, och sedan fortsätter jag jobba. Det uppstår ofa idéer när jag är ute, säger hon. En annan inspirationskälla är resor och möten med alla sorters människor. I våras var Agneta involverad i ett franskt dokumentärflmsprojekt och åkte till Västpapua i Indonesien för att träfa naturfolken i stammarna Dani, Asmat och Korowai. – Det var verkligen en fantastisk upplevelse och det är svårt att förstå att vår lilla jord innehåller så många olika världar, säger Agneta och fortsätter: – De har en långsammare tillvaro, är mer närvarande i stunden, lever med naturen, samtidigt som de är i kontakt med sitt inre. Det ger perspektiv på vår livsstil här i västvärlden, med stress och konsumtionshets. Jag tror vi har mycket att lära av naturfolken, inte minst om hur man uppnår en bättre balans.

Hur hittar du balans själv?

– Jag jobbar mycket med mitt inre välmående, både genom meditation och genom att försöka ha så positiva tankar som möjligt – både om mig själv och sådant som är utanför mig själv. Det är viktigt att det jobb man lägger på sig själv också får positiva följdefekter för andra. Det är så man kan bli en bra medmänniska, tror jag.

På vilka sätt hjälper meditationen dig?

– Det är ett sätt att lära känna sig själv men också ett sätt att få tillgång till svar på sådant som man grubblar över.

Vilken typ av träning fungerar för dig?

– Träning måste vara lättillgänglig och enkel, framförallt när jag har mycket jobb. Jag promenerar och löptränar mycket, och så tränar jag en hel del intensiva pass med gummiband. De är lätta att packa och ta med sig. Vid det här laget har jag så pass bra rutin i min egen träning att det är ganska enkelt att utgå från mig själv och min egen miljö – det är skönt att slippa att behöva köra långt till något gym bara för att träna, säger Agneta Sjödin.

Hennes bok släpptes i augusti. – Schemat var ganska öppet efer boksläppet vilket faktiskt känndes skönt. Jag kände mig full av tillit och lugn och det är bara att följa den känslan. Det viktigaste är att uppdragen ligger i linje med vad jag vill göra. Känns det inte rätt så säger jag nej.

 

Share This Post :