Innovation

HÄLSA

NYTT SÄKRARE FOSTERTEST FÖR GRAVIDA

NIPT är en genetisk analys som är överlägsen dagens KUB-test. NIPT är betydligt pålitligare och minskar risken att behöva göra fostervattenprov. NIPT utförs på ett vanligt blodprov från mamman. NIPT-testet analyseras genom ett vanligt blodprov som kan tas på mödravårdscentraler samtidigt med en första ultraljudsundersökning.

Graviditeten är en tid som är fylld av förväntan och spänning. Många blivande föräldrar är angelägna att ta reda på så mycket som möjligt om barnets hälsa redan på fosterstadiet. Ett av de vanligaste orosmomenten gäller kromosomala syndrom, till exempel Downs. Den vanligaste metoden är att göra så kallat KUB, där ett kombinerat ultraljud och blodprov ger en bild av sannolik heten att barnet har en avvikelse. Men KUB är inte optimalt – dels är det inte helt tillförlitligt och dels missar det fall. KUB ger därmed upphov till onödiga fostervattenprov. Med NIPT får man dock samma information som med KUB, men med ett säkrare resultat och därmed mindre risk för fostervattenprov.

– Med NIPT tar man ett enkelt blodprov och resultatet redovisas som mycket hög eller mycket låg risk för kromosomavvikelser. KUB kan ge mer otydliga resultat – till exempel att risken är en på tvåhundra, vilket faktiskt inte säger så mycket. Olika landsting har därtill olika riktlinjer för vilka KUB-resultat dom betraktas som hög risk, säger Eva Arkblad, sjukhusgenetiker på Life Genomics, ett företag som tillhandahåller det CE-IVD-godkända NIPT-testet Harmony.

Hur funkar testet och vad är det som testas?

– DNA från moderkakan läcker ut i mammans blod och går att mäta. Detta analyseras, och utifrån resultatet kan man enkelt räkna kromosomer. Risken att ett barn ska drabbas av någon form av kromosomavvikelse ökar med mammans ålder. Men Eva Arkblad menar att alla som känner sig oroliga, eller som helt enkelt vill veta sannolikheten för de vanligaste kromosomala avvikelserna, Trisomi 21, 18 och 13, bör överväga ett NIPT.

– Det är enkelt att få en NIPT-analys , man behöver bara vända sig till en mödravårdscentral som erbjuder testet, säger hon. Än så länge är dock medvetenheten om NIPT ganska låg och de som är intresserade får i många fall själva bekosta testet.

Läs gärna mer på FOSTERTEST.se

Share This Post :