Innovation

HÄLSA

HÄLSOFÖRDELAR MED LEVANDE FÖDA

Hur gör man för att hålla sig frisk? Till stor del handlar det om medvetenhet, inte minst om vad man äter. Det menar Anita Svensson. Hon driver Levande Föda, en rörelse som förespråkar en vegansk upphettad kost i huvudsak baserad på groddar, frön, nötter, säd, grönsaker, bär och frukt.

Kosten och livsstilen inom Levande Föda har många hälsofördelar, menar hon.

– Bland annat går det att påverka diabetes typ 2 rejält med växtbaserad föda. En viktig aspekt av Levande Föda-rörelsens filosofi är att värna om sin tjocktarm.

– Genom att göra tarmsköljning minskar man risken att drabbas av många sjukdomar, eftersom tjocktarmen är en så viktig komponent för immunförsvaret. Vi utför så kallad amerikansk tarmsköljning vilket bidrar till en friskare tarmflora och ökad hälsa, säger Anita Svensson.

Verksamheten bedrivs i den vackra Skeppsgården i Valdemarsvik. Här erbjuds olika kurser och utbildningar inom Levande Föda året runt.

– Det vanligaste är att man kommer hit och stannar i 12 dagar. Under tiden äter man den typ av kost som helt enkelt är bäst för kroppen, empiriskt granskad av rörelsens grundare Dr Ann Wigmore. Bland annat äter vi mycket vilda växter; nässlor, spenat och korsblommiga växter till exempel, som aktiverar långlevnadsgenerna i kroppen.

Gemensamt för all kost inom Levande Föda är att den bidrar till att kroppen blir basisk och på så sätt motverkar försurning. En basisk kropp är en frisk och ren kropp.

– Vi ser också till att maten är lättsmält och enkel för kroppen att bryta ner. Oupphettad, helt vegansk och lättsmält mat är en grundförutsättning. Mycket av maten mixas till och med, just för att det ska bli lättare för kroppen att ta upp de viktiga näringsämnena. Utöver att man förändrar sin kost förespråkar Levande Föda också att man förändrar sin inställning till livet.

– Det hjälper ens välbefinnande oerhört mycket om man kan tänka positiva tankar och försöker ha en optimistisk inställning till tillvaron. Det är viktigt att tänka på orden man använder – man ska försöka undvika att uttrycka sig negativt. En annan grundläggande sak är att ska sträva efter att hitta meningen med livet, det vill säga det som ger mening till sitt eget liv, vad det nu än må vara. Hittar man sin livsuppgift så kommer man må bättre, helt enkelt.

– Levande Föda handlar i stor utsträckning om oberoende. Man odlar sin egen mat, man bedriver egenvård och man tar hand om sin egen hälsa genom att skapa en större medvetenhet kring vad man äter och hur man tänker, säger Anita Svensson.

Läs mer på livingfood.nu

Share This Post :