Innovation

HÄLSA

STÖDBOENDET I NATUREN SOM FÖRÄNDRAR LIV

En timme norr om Stockholm, någon kilometer från E4:an mitt bland åkrar och skog ligger IndrasHus. Här bor motiverade kvinnor med olika bakgrund men som har gemensamt att de vill förändra sin livssituation.

IndrasHus är ett stödboende med inriktning mot missbruksproblematik. Leif Molarin, medgrundare och verksamhetsansvarig berättar att han såg ett behov av ett boende för kvinnor som avslutat en behandling men som ännu inte var redo för ett liv helt på egen hand.

Det skulle ligga på landsbygden, med djur på gården och närhet till naturen. Att arbeta med miljöterapi i en lugn och avslappnande miljö tillsammans med MI samtal har visat sig ge mycket goda resultat berättar Leif utanför ett av husen, precis bredvid hagen där både får och höns spatserar runt. På andra sidan hagen vandrar en av klienterna ned längs en stig på morgonpromenad med sin hund.

Här är det självklart att man får ta med sina egna husdjur. Vi tar emot det mesta, till och med hästar om behovet finns. Livet på IndrasHus bygger på rutiner och eget ansvar. Klienterna ansvarar för städning, handling efter en budgetplan och matlagning med stöd från personalen. De går regelbundet på AAoch NA-möten och många praktiserar eller studerar. Målet är alltid eget boende och egen försörjning.

Förra året startade IndrasHus ett nytt boende med samma inriktning men som även tillåter viss medicinering. Leif berättar att kvinnor med olika diagnoser tidigare haft svårt att hitta passande stödboenden på grund av sin medicinering. Vi gav det en chans och det har fungerat bra. Vi uppmuntrar till bättre kost och träning, vilket har lett till att flera av tjejerna faktiskt har kunnat trappa ned med sin medicinering efter hand. Klienten med hunden kommer tillbaka från sin promenad. Hon berättar glatt att hon precis sett tre rådjur. Jag flyttar till en av utslusslägenheterna nästa månad säger hon. Men jag kommer fortfarande vara med på en del av aktiviteterna här, som yoga och akupunktur på veckorna.

Läs gärna mer på www.indrashus.se

 

Share This Post :