Innovation

HÄLSA

BRA PÄLSVÅRD FÖR HUND OCH HÄST

Familjeföretaget K9 Competition har gjort en spännande resa under årens lopp. Det började på 70-talet, då Willy Johansson fick en förfrågan om att utveckla schampo och balsam som skulle kunna fungera som transportörer för psoriasismedicin.

En tid senare hörde en dam av sig. Hon hade två amerikanska cockerspaniels, som båda led av hudproblem. Hon frågade om psoriasisprodukterna skulle kunna funka också på hundar. Willy Johansson sa åt henne att testa. Ett antal veckor senare kom hon med ett fång rosor och två glada hundar som var helt återställda och fina pälsen. Men även om det var glädjande nyheter så var Willy Johansson vid den tiden inte villig att satsa på utveckling av hundschampo.

Spola fram ett antal år, till början av 90-talet. Christer Johansson och brodern Per-Erik hade tagit över verksamheten efter att pappa Willy gått bort.

– Vi tänkte att nu får vi ta och hitta på något, istället för att sitta och vara ledsna. Vi kontaktade damen med cockerspaniel hundarna och frågade henne om hon fortfarande var intresserad av schampo för hund och katt och om det fanns ett behov på marknaden. Hon svarade att inget var så bra som psoriasisprodukterna som pappa hade utvecklat, berättar Christer. De bestämde sig därmed för att skapa ett schampo, ett balsam och och ett spray-balsam som damen fick testa.

– När hon hörde av sig så sa hon “det här är 10 gånger bättre än det ni gjort tidigare!”. Faktum är att de var så bra att vi inte behövde göra några justeringar – vi fyllde på flaskor som egentligen var avsedda för spolarvätska, printade ut etiketter och började sälja, då under namnet PCL. Sådär rullade det på ett antal år, fram till 2005. Amerikanska jättebolag började konkurrera hårt och Christer och Per-Erik ställdes inför ett val: skapa en serie billiga produkter eller ta fram något riktigt fint och lyxigt. De beslutade sig för att gå på det senare.

– På det sättet föddes K9 Competition och vi satsade på snygga flaskor med italiensk design och de bästa råvarorna som finns. Produkterna blev mycket uppskattade, i synnerhet hos hundtrimsalonger, säger Christer. Så kom då den stora lågkonjunkturen och marknaden stendog.

– Då hörde en kille av sig som hade vunnit en flaska K9 Balsam på en hundutställning, han tyckte att produkterna var ok men inte bra nog. Han visade sig vara en av världens främsta pudelgroomers. Efter att vi vidareutvecklat produkterna med honom under en tid så fick vi tummen upp. Han gick då ut på Facebook och berättade hur bra K9 fungerade för pudlar. Det spred sig som en löpeld och det blev plötsligt en enorm efterfrågan

– lågkonjunktur till trots. Sedan dess har vi vuxit stadigt på alla marknader. Vi har också utvecklat en produktserie för hästar, K9 Horse, som idag är marknadsledande och vi sponsrar världseliten. Bland annat använder Peder Fredricson, som vann silver i hoppning i OS i Rio 2016, våra produkter.

Hur ofta bör man tvätta sin hund?

– Var fjortonde dag bör hunden duscha. En gång i vecka badas långhåriga utställningshundar, till exempel en afghan eller pudel. Om hunden luktar hund – ja då tvättas den för sällan.

Har ni några nyheter?

– Vi har nyligen lanserat ett Paw & Nose Balm, det vill säga en salva för torra nosar och tassar men passar även till din hud. Vi använder råvaror som är helt biologiskt nedbrytbara och vår produktion sker i ett slutet system – vi har ett avancerat miljötänk som genomsyrar hela tillverkningsprocessen, säger Christer Johansson.

Läs gärna mer på k9competition.com

Share This Post :